Ceny elektřiny v roce 2013 stoupnou. Srovnejte si již nyní ceny u jednotlivých dodavatelů

29.12.2012 18:35
Náklady na elektřinu se u malých firem pohybují kolem 100 000 korun, u těch středních pak dosahují zhruba trojnásobku. Nabídky jednotlivých dodavatelů se přitom mohou lišit až o tisíce korun. Projděte si srovnání cen elektřiny pro rok 2013, díky kterému můžete ušetřit. Firmy zaplatí v roce 2013 za elektřinu podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v průměru o 2,8 až 3,1 procenta více než v letošním roce. A to přesto, že cena elektrické energie na burzách celý tento rok klesala. Podobný trend by se měl projevit u silové elektřiny i v roce 2013. Nicméně očekávaný pokles této dílčí složky v konečné ceně není tím hlavním faktorem. Na celkovém růstu cen elektřiny má totiž "lví podíl" především podpora obnovitelných zdrojů.

V příštím roce tak vzroste cena na pokrytí nákladů spojených s výrobou energie z alternativních zdrojů z 419 korun za megawatthodinu na 583 Kč/MWh, což je o 39,1 procenta více než v letošním roce. Růst cen elektřiny uváděný ERÚ je však pouze průměrný. Do celkové ceny se totiž odráží nejen cena samotné komodity, ale také závisí na cenových politikách jednotlivých dodavatelů, které se od sebe velmi liší. Díky tomu se pak mohou lišit podnikatelské tarify až o několik tisíc korun, změnou dodavatele, tak firma může ušetřit. Podle ERÚ roste zejména regulovaná složka ceny elektřiny, která tvoří 55,3 procenta celkové ceny a do které patří mimo jiné právě podpora obnovitelných zdrojů energie. Celkem se tak regulovaná složka v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení bude kompenzovat kromě poklesu ceny silové elektřiny i pokles obchodních marží.

Zdroj: https://probyznysinfo.ihned.cz/finance-rizeni-nakladu/c1-58939130-ceny-elektriny-v-roce-2013-stoupnou-srovnejte-si-jiz-nyni-ceny-u-jednotlivych-dodavatelu




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)