Česko zalila nová solární vlna. Panely si na domy montují tisíce rodin

11.04.2013 10:23

Česko zažívá další mimořádný rozmach fotovoltaických elektráren. Energetický regulační úřad loni zaznamenal rekordní počet žádostí o solární licence a zájem pokračuje i letos. Za první tři měsíce letos přišlo na energetický úřad 229 žádostí. Jenže zatímco při první vlně před třemi lety vyrůstaly obří solární parky na polích, teď si panely montují tisíce rodin na své domy.
Fotovoltaické panely na střeše, na zdi a dokonce i na garáži. Aleš Hradecký si svůj dům ve středočeských Choceradech "vyzdobil" loni, okamžitě poté, co distribuční firmy zrušily několikaletý solární stop-stav na připojování nových zdrojů. "Je statisticky dokázáno, že slunce vyjde každé ráno - a že neposílá faktury za elektřinu," říká spokojeně Hradecký. Na rozdíl od svých sousedů jsou jeho účty za elektřinu nízké. V dvougeneračním domě zaplatí tak deset, dvanáct tisíc ročně.

 

 

"Je to tak třetina toho, co bych platil normálně," vypočítal si Hradecký. Do panelů a akumulátorů, které mu udrží proud v domě i v noci, zaplatil zhruba 600 tisíc. Investice se mu vrátí za 10 až 12 let. A to si Hradecký navíc pořídil za další stovky tisíc i kotel na biomasu a další ekologická zařízení.
Snaží se totiž být maximálně soběstačný a energeticky nezávislý, i když přes zimu musí proud kupovat.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/fotovoltaicke-panely-si-na-domy-montuji-tisice-rodin-p03-/ekonomika.aspx?c=A130409_125640_ekonomika_neh




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)