Český Ekotechnik postaví na Ukrajině sluneční elektrárny za 10 miliard korun

26.02.2013 10:48
Ukrajina zažívá solární boom. Česká firma se totiž chystá, že postaví fotovoltaické elektrárny za více než deset miliard eur. Německé firmy zase dostaly zakázky na postavení vodních elektráren. Mezi dalšími zeměmi, které plánují solární panely jsou Rumunsko a USA. V Česku už se nové sluneční elektrárny staví jen málo, tuzemské firmy z oboru proto míří na nové trhy. Největší projekty se plánují na Ukrajině, v Rumunsku i USA.

Pražská firma Ekotechnik Czech plánuje do dvou let postavit na Ukrajině další fotovoltaické elektrárny, a to za 400 milionů eur (více než deset miliard korun). Téměř celá investice se pak má soustředit na oblast Chmelnyckého kraje, který má zhruba 1,3 milionu obyvatel a leží na západě Ukrajiny. Regionální vláda chce získat větší energetickou nezávislost a ve fotovoltaice chce plně spoléhat právě na českou firmu, německé firmy se zde naopak dostaly k budování vodních elektráren.

Peníze potřebné na výstavbu mají dodat investoři. "Jsou mezi nimi i ukrajinské firmy, minoritní podíl v jednotlivých elektrárnách si ale chceme ponechat," popisuje jednatel a spolumajitel firmy Tomáš Korostenský. Elektrárny totiž chtějí během jejich životnosti provozovat.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-59394480-cesi-postavi-na-ukrajine-slunecni-elektrarny-za-10-miliard




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)