Distribuci elektřiny zlevníme až o 10 procent, slibuje regulační úřad

12.08.2013 13:55

Energetické firmy a v důsledku toho i zákazníci by příští rok mohli platit méně za distribuci elektřiny. Energetický regulační úřad chce o deset procent snížit poplatek za přenos, který se promítá i do koncové částky na složenkách. Zatím však není jasné, nakolik tento krok přibrzdí růst cen elektřiny nebo zda ji dokonce zlevní.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková na jednání sněmovního hospodářského výboru řekla, že chce úřad v příštím roce snížit poplatek za distribuci elektřiny. Mělo by to být o zhruba deset procent, přesnou hodnotu regulátor dopočítává.
Snížení distribučního poplatku může teoreticky snížit i ceny elektřiny pro koncové odběratele. Záleží však na více faktorech. Poplatky za distribuci tvoří z finální ceny zhruba 28 procent (více v koláčovém grafu), další neznámou však jsou zejména poplatky za obnovitelné zdroje a marže energetických firem. ERÚ reguluje z celkové ceny necelou polovinu. Druhou složkou je takzvaná silová elektřina, jejíž cenu určuje trh.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/regulator-chce-nizsi-poplatky-za-distribuci-fmx-/ekonomika.aspx?c=A130812_131217_ekonomika_fih




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)