Drahý plyn a levná elektřina, tak vychází Česko v evropském srovnání

10.09.2013 08:26

Ceny plynu v Česku se v celoevropském srovnání řadí mezi vyšší a tuzemské domácnosti zaplatí za plyn víc než například francouzské nebo britské. U cen elektřiny je to naopak a Česko patří z tohoto pohledu mezi deset nejlevnějších zemí Evropské unie. Vyplývá to z údajů Evropského energetického portálu (EEP).

 

 

Podle údajů EEP platí české domácnosti za megawatthodinu zemního plynu průměrně 59,34 eura (1530 korun). To řadí Česko na 11. místo z 34 zemí EU, jejichž údaje EEP zveřejnil. Plyn stojí v Česku zhruba polovinu oproti Švédsku, kde je cena nejvyšší, a naopak více než dvojnásobek toho, kolik platí domácnosti v nejlevnějším Rumunsku.
Ceny plynu v Česku jsou nejvyšší ze států visegradské skupiny a jen o dvě eura za megawatthodinu zaostávají za cenami v Německu. Levnější plyn než Češi mají například Francouzi, Britové a Irové.
U elektřiny je podle EEP situace opačná. Česko se s cenou 150,71 eura (3900 korun) za megawatthodinu elektřiny řadí na 16. příčku mezi 24 sledovanými státy. V nejdražším Dánsku jsou ceny proti českým zhruba dvojnásobné, v nejlevnějším Bulharsku platí domácnosti dvě třetiny toho, co v Česku.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/312841-drahy-plyn-a-levna-elektrina-tak-vychazi-cesko-v-evropskem-srovnani.html




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)