Dvousetmetrový "mořský had" vyrábí u Skotska elektřinu z vln pro tisíc domácností

17.01.2013 20:26

Elektrárnu na vlnách testuje E.ON u Orknejských ostrovů. Velká Británie chce do roku 2020 vyrábět pomocí přílivu a odlivu a síly mořských vln 2GW elektřiny, což by stačilo pro zásobování 1,4 milionu domácností. Obří červeno-žlutý had se vlní na moři a vyrábí elektřinu pro tisíc britských domácností. Elektrárnu na vlnách testují u pobřeží Skotska například energetické společnosti E.ON a ScottishPower Renewables.

Elektrárnu na vlnách vyrábí britská společnost Pelamis Wave Power. Zařízení je pojmenované po skutečném druhu mořského hada Pelamis platurus. "V moři u Orknejských ostrovů testujeme Pelamis druhé generace o výkonu 0,75MW," řekla IHNED.cz Janet Heald z energetické společnosti E.ON UK.

Pelamis 2 je těžší než jeho předchůdce a proto podává větší výkon. Jeden tento had dokáže vyrábět elektřinu, která stačí zásobovat zhruba tisícovku domácností. Pro srovnání - výkon vodní elektrárny Lipno je 120 MW, uhelných Chvaletic 800MW. E.ON v blízké budoucnosti plánuje první "vlnový park", kde by měly být nejprve čtyři tyto přístroje.

Do roku 2020 chce Velká Británie vyrábět z pomocí přílivu a odlivu a síly mořských vln 2GW elektřiny, což by stačilo pro zásobování 1,4 milionu domácností.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-59132370-dvousetmetrovy-morsky-had-vyrabi-u-skotska-elektrinu-z-vln-pro-tisic-domacnosti




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)