EKONOM: Elektřina může zlevnit o 12 procent, ale nebude to zadarmo

14.08.2013 18:39

Ceny energie od příštího roku velmi výrazně klesnou. Zákazníci si mohou mnout ruce, ale každá mince má dvě strany.
Ceny energie od příštího roku klesnou. Nebude to žádné symbolické snížení o dvě, tři procenta, ale první výrazný pokles v dvacetileté historii České republiky. Zákazníci se mohou radovat, pro výrobce a distributory energie to bude naopak pohroma.

 

 

Typická domácnost, která nemá vytápění ani ohřev vody na elektřinu, letos zaplatí za elektřinu okolo 11300 korun. V příštím roce to podle propočtu týdeníku Ekonom může být jen 9950 korun, tedy o 12 procent méně.
Propočet platí za předpokladu, že klesnou všechny tři hlavní položky v celkovém vyúčtování za elektřinu. Tržní složka, tedy silová elektřina, je bez debat. Dodavatelé ji letos mohou na energetických burzách nakupovat o celých 20 procent levněji než loni. Konkurenční boj je jistě donutí přenést zlevnění i na odběratele.
Dále je zde příplatek na obnovitelné zdroje, který má dle vládních záměrů klesnout z letošních 583 korun na 495 korun za megawatthodinu. Vše bude záviset na tom, zda příslušný zákon projde schvalovacím procesem dříve, než poslanecká sněmovna sama sebe rozpustí.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-60423580-ekonom-elektrina-muze-zlevnit-o-12-procent-ale-nebude-to-zadarmo




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)