EKONOM: Elektřina zlevní o více než 10 procent. Díky burzovním cenám i ERÚ

13.09.2013 20:12

S lednem 2014 se Česko dočká zatím největšího snížení cen elektřiny. Celkové náklady za proud klesnou od počátku příštího roku v případě průmyslových podniků a jiných velkoodběratelů o 12 procent, u domácností o 11 procent.
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková tak může po dvou letech od nástupu do funkce vykázat viditelný pokrok u své priority číslo jedna - snižování cen energií pro české spotřebitele. "Považuji to za obrovský úspěch, protože jednání byla velice tvrdá," řekla Vitásková týdeníku Ekonom.

Tak výrazný pokles cen bude možný díky souběhu tří pozitivních vlivů. Za prvé, ceny samotné elektřiny na burzách oproti loňsku výrazně klesly. Účty sníží také novela zákona o podporovaných zdrojích energie, díky níž klesnou dotace pro zelené energie a teplárny ze současných 583 na maximálně 495 korun za megawatthodinu. Ve čtvrtek, v den, kdy vychází toto číslo Ekonomu, by měl o novele zákona hlasovat senát. A třetí vliv? Regulátor sníží třetí složku ceny, kterou jsou distribuční poplatky. Podle Vitáskové nastane zhruba 10procentní pokles. Nižší může být u zákazníků připojených k síti E.ON Distribuce, v jejichž případě došlo k devítiprocentnímu snížení již na počátku loňského roku.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-60704400-elektrina-v-lednu-zlevni-o-vice-nez-10-procent




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)