EKONOM: Skupina RWE slučuje sítě, aby mohla zvednout ceny plynu, tvrdí šéfka ERÚ Vitásková

09.04.2013 20:18

Chtěli jste využít slučování sítí plynovodů a vstup nového akcionáře ke zdražení o osm procent, obvinila skupinu RWE šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Žádné zdražení nemáme v plánu, brání se plynaři. Německá skupina RWE ovládá sítě plynovodů na většině území republiky s výjimkou Prahy a jižních Čech. Čtyři původně samostatné rozvodné firmy nyní postupně převádí pod RWE Grid Holding, ve kterém na počátku tohoto roku koupil 35procentní podíl fond australské skupiny Macquarie.

Součástí změn v rámci firemní skupiny je přecenění majetku slučovaných firem. Podle Vitáskové zde vzniká riziko, že plynaři se pokusí vyšší cenu majetku promítnout do tarifů za distribuci, kterou hradí zákazníci v cenách plynu. Podle manažerů RWE to není pravda. "Ocenění si provádíme pro své vlastní potřeby, naším cílem není dosáhnout zvýšení regulovaných cen plynu," uvedl v úterý generální ředitel RWE Grid Holding Miloslav Zaur.

 

 

Pokud prý regulátor skutečně splní své hrozby a sníží distribuční tarify o pět procent, bude to mít na zákazníky negativní dopad. "Budeme muset omezit investice do rozvoje sítě a připojování nových zákazníků, odkupy sítí v majetku obcí a měst zcela zastavíme," varoval finanční ředitel RWE Grid Holding Thomas Merkel.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59659610-eru-vitaskova-alena-rwe-ceny-plynu




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)