Energie zlevňují. Změňte dodavatele nyní a ušetříte ještě za tuto zimu

18.09.2013 08:53

Zdražování je konec, po třech letech růstu cen za energie konečně přichází obrat. U plynu bude levnější distribuce, výrazně zlevní také elektřina a sníží se poplatek za obnovitelné zdroje. A když přejdete k jinému dodavateli, můžete ušetřit ještě víc. Teď je ten správný čas.
"Po několikaměsíčních jednáních se podařilo dosáhnout snížení ceny za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky v roce 2014 v průměru o pět procent," uvádí předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Platba za distribuci u plynu sice tvoří menší část celkové ceny (asi 20 procent), nicméně i tak se úspory budou pohybovat v řádech stokorun.

A u elektřiny jsou odhady ještě optimističtější. "Vlastní komodita půjde dolů o 10 až 15 procent a věříme, že o stejnou sumu půjde dolů i platba za distribuci," předpovídá Michal Eisner z konzultační společnosti ENA.
Dobrá zpráva pro zákazníky je, že by to neměla být jednorázová záležitost, ale dlouhodobější trend, který bude pokračovat i v roce 2015. Podle odborníků totiž může za zlevnění elektřiny ekonomická krize, která snižuje poptávku a vyvolává mezi dodavateli konkurenční boj. Zahýbat s cenami na energetickém trhu ovšem může i politická situace v Německu. A určitou roli sehrávají i aukce energií, kvůli kterým přicházejí dodavatelé o zákazníky.
"V aukcích je nevýhoda, že dopředu nevíte, kdo bude vaším dodavatelem. Když do aukce vstoupíte, zavážete se, že s vítězným dodavatelem podepíšete smlouvu a bude tak nutné akceptovat jeho obchodní podmínky," upozorňuje Tomáš Suchý ze srovnávače FINmarket.cz a doplňuje, že v současné době se aukcí zúčastňují spíše menší dodavatelé, kteří, aby vyhráli, tak odhadují vývoj cen na delší dobu často až příliš optimisticky. Ve finále tak může být při nepříznivém vývoji cen ohrožen nejen zákazník, ale i samotná společnost.

Zdroj: https://finance.idnes.cz/ceny-energii-klesaji-usetrit-muzete-jeste-vic-fo9-/viteze.aspx?c=A130911_112347_viteze_zuk




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)