ERÚ: Místo solárních panelů vyráběly energii generátory

03.09.2013 07:54

Až stovky miliónů korun ročně mohl stát vyplatit provozovatelům fotovoltaických elektráren zbytečně. Energetický regulační úřad (ERÚ) podezírá přes 1000 firem, že část výroby ze solárních panelů fingovaly a v době, kdy nebylo možné vyrábět elektřinu ze slunečního záření, ji do sítě dodávaly například z generátorů.

„Máme několik svědectví, že k výrobě elektřiny, která byla vykupovaná jako dotovaná energie z fotovoltaiky, byly používány generátory. Provozovatel ji tak vyrobil, a díky dotaci prodal se ziskem,“ řekl Právu mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.
V Česku podle něj neexistuje povinnost mít takzvaná „zelená měřidla“, která měří množství elektřiny přicházející od výrobce do přenosové sítě.
„Kdyby hypoteticky všichni, kdo si naúčtovali výrobu nad 1200 hodin ročně, podváděli, získali by neoprávněně asi 180 miliónů korun ročně,“ dodal Chvojka. ERÚ podle Chvojky předal v této věci v polovině srpna podněty Státní energetické inspekci a vrchnímu státnímu zastupitelství.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/312206-eru-misto-solarnich-panelu-vyrabely-energii-generatory.html




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)