Experti zpevňují jadernou elektrárnu Dukovany, aby odolala zemětřesení

12.06.2013 09:24

Veškeré zařízení jaderné elektrárny v Dukovanech musí odolat i silnému zemětřesení. Po havárii fukušimské elektrárny to nařídily nové směrnice. Co na tom, že na Třebíčsku je seizmická aktivita nulová a tento živel tu připomíná jen hudební klub Zemětřesení. V elektrárně se začaly kotvit budovy.
Jaderná elektrárna v Dukovanech plně vyhovuje všem bezpečnostním normám. Jen vůči zemětřesení by mohla být odolnější, míní odborníci ze světa.
Po havárii v japonské elektrárně Fukušima se v celé Evropě zkoušela odolnost jaderných zařízení. Takzvané stress testy podstoupily i Dukovany. A podle jejich výsledku by měly budovy zpevnit. Bez ohledu na to, že seizmickou aktivitou nebyla oblast, v níž se elektrárna nachází, zasažena už tisíce let.
Jednotlivé budovy dukovanské elektrárny se tak nyní zpevňují pomocí ocelových prutů. Ty se pomocí zvláštních trnů a desek připevní do dvou tisíců děr vyvrtaných ve zdech pavilonů.

 

 

Hlavní budovy reaktorových bloků mají pevnost dostatečnou. Díky speciálnímu kovovému plášti slouží i jako ochranná obálka reaktoru, jejich železobetonové zdi jsou silné půl druhého metru. Bez problémů vydrží zemětřesení o síle 5,5 stupně Richterovy stupnice. A právě k těmto budovám se přichycují sousední objekty.

Zdroj: https://jihlava.idnes.cz/zpevnovani-jaderne-elektrarny-v-dukovanech-fz2-/jihlava-zpravy.aspx?c=A130611_154214_jihlava-zpravy_mv




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)