Frýdlantsko zamořuje levné uhlí z Polska. Do kamen přitom vůbec nepatří

23.01.2013 10:38

Levnější uhlí z Polska proudí do obcí a měst Libereckého kraje. Nemá se přitom spalovat v domácnostech, ale v tepelných elektrárnách. Navíc znečišťuje ovzduší. Uvedené ceny najdete na letácích, které obdrželi nedávno i lidé v Chrastavě. "Nechápu, jak nám mohou uhlí z Polska nabízet, když se o něm ví, že je špatné a znečišťuje ovzduší," řekla žena z Chrastavy. Z osobních důvodů si nepřála uvést své jméno.

Za české hnědé uhlí ze severočeských dolů zaplatí zákazníci dvakrát až třikrát víc než za polské. V malých kotlích a v kamnech ale polské uhlí špatně hoří a hustý kouř zamořuje ovzduší především na Frýdlantsku. Podle odborníků by se mělo spalovat pouze v tepelných elektrárnách, nikoliv v domácnostech. "Na Frýdlantsku zůstává topení polským uhlím stále velkým problémem," upozornil frýdlantský starosta Dan Ramzer. "Když jdu po městě, tak podle zápachu z kouře poznám, kde polské uhlí mají. Před lety jsme Frýdlant plynofikovali, abychom dýchali lepší vzduch. V posledních letech ale lidé odcházejí od plynu a elektřiny a kupují často právě laciné, ale nekvalitní polské uhlí."

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/lide-topi-nekvalitnim-a-skodlivym-uhlim-z-polska-f65-/ekonomika.aspx?c=A130123_081403_liberec-zpravy_tm




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)