Internetové aukce zažívají boom. O levnější plyn a elektřinu soutěží tisíce domácností

02.07.2013 10:41

Díky elektronickým aukcím je možné na plynu či elektřině ušetřit až třetinu. Rychle přibývá zákazníků i dodavatelů, které se jich účastní. Dražit se teď chystá například Liberec. Aukce má ale i svá rizika.
Stotisícový Liberec se v nejbližších týdnech chystá dražit elektřinu a plyn pro své obyvatele. Podobnou možnost již využily nebo plánují využít i některé městské části v Praze nebo v Brně.
Ještě větší sousto pro dodavatele připravila společnost eCentre, která do společné dražby na konci června přivedla více než čtyři tisícovky domácností z celého Česka. Výsledkem bylo 6 tisíc uzavřených smluv a pro dodavatele zakázka v objemu 145 milionů korun. Koncoví zákazníci zase v průměru ušetřili 28 % nákladů na energie.
A o rostoucí balík v aukcích se stále více zajímají i dodavatelé. I přesto, že často tvrdí, že snižování cen se jim přestává vyplácet.

"Dodavatelé na aukcích přibývají," říká ředitel eCentre Vítězslav Grygar. Přitom opravdový nárůst tohoto distribučního kanálu teprve očekává. Nyní podle něj firmy stále spoléhají hlavně na obchodní zástupce.
Stejně to vidí i další organizátor elektronických dražeb.
"Dodavatelé do toho jdou, protože je to pro ně jedna z cest, jak klienty získat. Navíc to začínají sledovat i dominantní hráči a podle mne se budou postupně účastnit," popsal vývoj František Sadílek, jednatel firmy A-tender, která bude například administrovat dražbu pro Liberec. Sadílek zmínil účast Pražské plynárenské či Pražské energetiky v jedné z dražeb. Firmy jako ČEZ nebo RWE se ale stále aukcí neúčastní.
"Pořadatelé aukcí požadují za účast provize, ale na druhou stranu nejsou schopni a ochotni garantovat počty zákazníků a objemy dodané energie," zdůvodnil mluvčí RWE Pavel Grochal odmítavý postoj společnosti, která na českém trhu dodává elektřinu a plyn dohromady 1,8 milionům zákazníků.
"Zákazníci dražbám podle nás ani příliš nevěří. Například ze 44 tisíc domácností v Praze 6 se jich zúčastnilo jen 665, což je pouhých 1,5 procent," nahlíží mluvčí energetické firmy na čísla z jiné strany než firmy zprostředkovávající internetové aukce.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-60170250-internetove-aukce-zazivaji-boom-o-levnejsi-plyn-a-elektrinu-soutezi-tisice-domacnosti




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)