Kolik zaplatíme za solární boom? Až pětinu faktury

30.11.2012 11:29

Praha - Samotná cena elektřiny jako komodity klesá, přesto za ni čeští spotřebitelé v konečném součtu zaplatí v příštím roce opět víc než letos.
Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu pro rok 2013 počítá s tím, že cena silové elektřiny sice v průměru klesne o 5,2 procenta, celkově však ceny na fakturách za elektřinu vzrostou v průměru o 2,4 procenta.
Největším viníkem celkového zdražení je poplatek, který v rámci celkové ceny elektřiny platíme na podporu energie z obnovitelných zdrojů. Ten meziročně vzroste o 39,1 procenta ze 419 na 583 korun za MWh. Důvodem je nezvládnutá regulace rozvoje solárních elektráren v předchozích letech.
Co to znamená v praxi? Například domácnosti, které elektřinou „pohání" nejen světla a běžné spotřebiče, ale i vytápí pomocí elektrických přímotopů, budou na podporu obnovitelných zdrojů posílat více než pětinu z celkové útraty za elektrický proud.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/finance/bydleni/clanek.phtml?id=764803




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)