Konec fosilních paliv? Vědec nabízí levně dostupný vodík jako nový zdroj energie

07.04.2013 20:38

Trhem s energií chtějí otřást výzkumníci z univerzity VirginiaTech, kteří přišli s postupem levné extrakce vodíku z biomasy. Ten se má stát ekologicky čistým palivem a zdrojem energie budoucnosti. Přestože možnost využití vodíku je známá již dlouho, jeho získávání bylo zatím příliš nákladné.
"Náš nový proces by mohl pomoci ukončit naši závislost na fosilních palivech," uvádí ve zprávě na univerzitním webu profesor Percival Zhang. Jeho týmu se podařilo vyprodukovat značné množství vodíku z xylózy (dřevěného cukru) pomocí koktejlu enzymů a působení mikroorganismů.
Jinými slovy je Zhangova technologie schopna s nízkými náklady z jakéhokoli rostlinného materiálu produkovat vodík. Nejsou při ní potřeba vysoké teploty nebo elektrické napětí, ani zařízení postavená s použitím vzácných kovů. Navíc se při této výrobě neuvolňují žádné skleníkové plyny. Vše je založeno na mikroorganismech, které se živí biomasou, čímž uvolní energii, která štěpí molekuly vody a tím vzniká čistý vodík.

Zdroj: https://www.novinky.cz/veda-skoly/298212-konec-fosilnich-paliv-vedec-nabizi-levne-dostupny-vodik-jako-novy-zdroj-energie.html




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)