Moderní plynové elektrárny jsou Česku k ničemu. Kvůli břidlici v USA

12.05.2013 21:01

Ani nejmodernější plynové elektrárny nejsou schopny konkurovat rostoucímu dovozu levného uhlí z přebytků v USA, kde elektrárny díky "břidlicové revoluci" masově přecházejí na plyn. Takže zatímco Američané mají levný břidlicový plyn a uhlí nepotřebují, pro Evropu plyn zůstává navázaný na ropu, tím pádem je dražší než importované přebytečné uhlí z USA. Evropa tak zavírá jednu plynovou elektrárnu za druhou a důsledky pociťují i české a slovenské elektrárny.
Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) je posledním příkladem tohoto trendu středeční oznámení německého koncernu E.ON, že zvažuje vyřadit z provozu nedávno vybudovanou elektrárnu na zemní plyn ve slovenských Malzenicích. E.ON se přitom dohodl s německým regulačním úřadem, že dvě své moderní plynové elektrárny v Německu ponechá v provozu, i když na nich prodělává.

 

 

Minulý týden obchodní ředitel české společnosti ČEZ Alan Svoboda řekl, že po většinu roku se firmě nevyplatí spouštět zcela novou plynovou elektrárnu v Počeradech, protože výroba elektřiny z plynu je teď kvůli drahému plynu, levnému uhlí a přebytku emisních povolenek nákladnější.
Tento týden rozhodla o odstavení své plynové elektrárny v Německu norská Statkraft a podobné kroky přijaly i energetické podniky v Británii i jinde v Evropě.
Vedle ní má být letos uvedena do provozu moderní paroplynová elektrárna s výkonem 880 MW a s emisemi CO2 nižšími o 70 procent. ČEZ do její výstavby investoval 20 miliard korun.
"Podniky jen stěží provozují plynové elektrárny tak, aby to bylo rentabilní. A platí to dokonce i pro nejmodernější zařízení," řekl listu analytik firmy IHS Energy Kash Burchett.

Zdroj: https://www.novinky.cz/ekonomika/301658-moderni-plynove-elektrarny-jsou-cesku-k-nicemu-kvuli-bridlici-v-usa.html




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)