Na co byste neměli zapomenout, když uvažujete o změně dodavatele energie

07.05.2013 08:13

Květen je ve znamení slev, z energií jdou nejvíc dolů ceny plynu. Ušetřit však můžete ještě víc, a to přechodem k jinému dodavateli. Protože však při přechodu můžete narazit na různá úskalí, přinášíme rady, jak na to, abyste nenarazili.
Některé společnosti zlevňují všem, jiné třeba jen stávajícím či naopak novým zákazníkům nebo jen na určitém území. Slevy se pohybují od čtyř do 11 procent. Většina dodavatelů zlevnila od počátku května, z těch velkých jsou to například ČEZ, RWE, E.ON či Pražská plynárenská, další se přidají od června.
"Když si vezmeme modelový příklad domácnosti ve Středočeském kraji s roční spotřebou 20 MWh, vychází pak sleva u společností RWE o 10 procent, PPAS o devět, E.ON o čtyři procenta u produktu FIX2014 pro nové zákazníky na distribučním území RWE, Centropol o 10 procent u produktu Optimum na distribučním území RWE, od června se pak přidají Bohemia energy o 10 procent u nového produktu Garance 2013 na distribučním území RWE a Bicorn o sedm procent také na distribučním území RWE," vypočítává Tomáš Suchý z portálu FINmarket.cz.

To je ovšem jen část celkové ceny, kterou za plyn zaplatíte. Proto je dobré si rozebrat, z čeho všeho se skládá cena plynu:
Hlavní jsou dvě složky - platba za distribuci (skládá se z ceny za dodávku - pevná cena za odebraný zemní plyn a za služby operátora a stálého měsíčního poplatku za kapacitu) a platba za dodávku plynu (skládá se z komoditní ceny - cena za skutečně odebrané množství zemního plynu u vybraného dodavatele a stálého měsíčního poplatku za uskladnění plynu u zvoleného dodavatele).
Cenu za distribuci nijak neovlivníte, je regulovaná Energetickým regulačním úřadem a pro všechny stejná. Co však ovlivnit můžete, je výběr dodavatele, kterému platíte za dodávku plynu. A to je také ta část, u které společnosti uvádějí zlevnění či zdražení. Je to přibližně 80 procent celkových nákladů, které za plyn platíte.

Zdroj: https://finance.idnes.cz/zmena-dodavatele-elektriny-a-plynu-rady-na-co-si-dat-pozor-pm8-/viteze.aspx?c=A130305_142804_viteze_zuk




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)