Noví výrobci zelené elektřiny budou bez dotací, cenu to zřejmě neovlivní

13.09.2013 20:04

Noví výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů nebudou od 1. ledna dotováni. Senát přijal novelu, kvůli které ODS chtěla odložit rozpuštění Sněmovny. Pro bylo 56 senátorek a senátorů, proti jeden. Koncovou cenu elektřiny to však podle analytika zřejmě neovlivní.
Schválený zákon o obnovitelných zdrojích ukončuje podporu výroby elektřiny například v solárních elektrárnách, či z biomasy, které budou uvedeny do provozu od 1. ledna příštího roku.

 

 

Účelem přijaté novely je i omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele, průmysl i státní rozpočet.
Novela rovněž stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů na 495 korun za megawatthodinu, letos se platí 583 korun.
Podle energetického analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky nelze po rozhodnutí senátu očekávat zlevnění energie. "Není to o zlevnění, ale zamezí to nárůstu příspěvků na výrobu energie v dalších letech," řekl iDNES.cz.
Dodal, že příspěvek na obnovitelné zdroje energie je tak veliký, že kvůli němu mají problémy velké podniky i domácnosti. Současná cena elektřiny je podle něj ovlivněna právě dotacemi schválenými v minulosti.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/novi-vyrobci-zelene-elektriny-budou-bez-dotaci-schvalil-senat-pbg-/ekonomika.aspx?c=A130913_105141_ekonomika_jpl




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)