Plyn z břidlic je novou nadějí růstu, zní Davosem. Těžit začne Ukrajina

25.01.2013 14:32

Finančním fórem ve švýcarském Davosu se šíří optimismus z těžby břidlicového plynu. Ten by podle mnohých mohl být novým impulzem k růstu ekonomik, podobně jako tomu je v USA. Tímto směrem právě vykročila Ukrajina. Zástupci země podepsali s firmou Shell dohodu o těžbě za deset miliard dolarů. Ukrajina tak učinila první krok ke snížení své závislosti na dovozu plynu z Ruska. Dohoda o těžbě plynu z břidlic v hodnotě deset miliard dolarů, tedy 191,5 miliardy korun, je největším kontraktem na těžbu plynu z břidlic v Evropě a největší jednotlivou zahraniční investicí na Ukrajině.

"Byli jsme dnes svědky velké události. Věřím, že jsme se stali téměř příbuznými," řekl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč generálnímu řediteli Shellu Peterovi Voserovi po podepsání dohody. Platnost dohody je 50 let. Ukrajina loni v květnu vybrala firmu Shell za svého partnera pro rozvoj pole Juzivska na východě země. Minulý týden pak byla schválena dohoda o sdílení těžby, která odstranila poslední překážku k podpisu smlouvy. Podle amerického úřadu pro energetické informace EIA má Ukrajina třetí největší rezervy břidlicového plynu v Evropě, mají činit 1,2 bilionu metrů krychlových. Konflikty mezi Kyjevem a Moskvou způsobily Evropě vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/plyn-z-bridlic-muze-pomoci-ekonomice-dv5-/eko-zahranicni.aspx?c=A130125_104558_eko-zahranicni_fih




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)