Plynaři se bojí zdražovat, straší je odchod klientů ke konkurenci

21.01.2013 10:42

Průměrné ceny zemního plynu pro domácnosti se meziročně zvýšily o jedno až čtyři procenta. Jde o jeden z nejnižších růstů za poslední čtyři roky. Vyplývá to ze srovnání ceníků dodavatelů plynu platných od února 2013 s jejich cenami před rokem. "Celkové zdražení v řádu jednotek procent je způsobeno změnou DPH o jeden procentní bod a zdražením regulovaných složek ceny za plyn. V případě firmy E.ON ještě mírným zdražením obchodních cen v průběhu roku 2012," vyjmenovává důvody Kateřina Vaňková z portálu Srovnejenergie.cz, který trh s elektřinou a plynem dlouhodobě sleduje.

Poslední výrazné zvýšení cen provedli obchodníci s plynem v prosinci roku 2011 a od ledna 2012. Regulovaná složka ceny plynu, která tvoří zhruba čtvrtinu z konečné maloobchodní ceny, podražila od Nového roku v průměru o tři až čtyři procenta. V této složce jsou hlavně náklady na distribuci plynu a její výši určuje pro kalendářní rok Energetický regulační úřad (ERÚ). "Nejvíce šla regulovaná složka nahoru v Praze, a to o 11 procent, nejméně v jižních Čechách, kde byl nárůst jen jednoprocentní," dodává Vaňková.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/plynari-se-boji-zdrazovat-09u-/ekonomika.aspx?c=A130120_202907_ekonomika_ert




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)