Praha se přiblížila k ovládnutí Pražské plynárenské, E.ON svůj podíl zřejmě prodá

31.07.2013 08:55

Obchod za víc než pět miliard korun je na spadnutí. Hlavní město už delší dobu chce od firmy EON koupit podíl v Pražské plynárenské a v úterý večer se politici přiblížili k dohodě. Spolu s manažery německého energetického koncernu kývli na to, že obchod uzavřou do konce roku.
Pražská plynárenská dokáže velmi příjemně vydělávat. Jen za loňský rok jí čistý zisk stoupl na 673 milionů korun. I proto chtějí pražští politici firmu dostat plně do rukou hlavního města – dnes metropoli patří zhruba čtvrtinový podíl Pražské plynárenské, majoritu má německá společnost E.ON.

Po včerejším jednání je zřejmé, že dlouhodobě plánovaný odkup zbytku akcií je blízko. "Sešel jsem se se zástupcem firmy E.ON a dohodli jsme se na tom, že obchod chceme uzavřít do konce roku," řekl IHNED.cz první náměstek pražského primátora Jiří Vávra (TOP 09).
Částka, kterou hlavní město plánuje zaplatit, je zhruba 5,4 miliardy korun. "Počítáme s tím, že návratnost této investice bude zhruba do šesti let," upřesnil náměstek Vávra.
Přestože zástupci města vždy primárně hovořili o strategickém významu obchodu, nyní nezastírají, že důležitým motivem jsou i poměrně jisté příjmy do městské kasy. Loňský čistý zisk Pražské plynárenské byl nejvyšší v historii firmy – 672,9 milionu korun.
Úterní posun k dohodě ale odmítla jakkoli komentovat společnost E.ON. "Můžu říct pouze to, že stále jednáme," uvedla mluvčí společnosti Božena Herodesová.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/trhy-a-investice/c1-60341050-praha-se-priblizila-k-ovladnuti-prazske-plynarenske-e-on-svuj-podil-zrejme-proda




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)