Producenti elektřiny varují Merkelovou: Omezte neúnosné náklady zelené energie

11.06.2013 14:39

Německým producentům a distributorům elektřiny došla trpělivost s vládní podporou alternativní energie. Skupina BDEW, která je zastupuje, žádá konec státních subvencí zelené elektřiny. Koncové ceny se totiž podle nich stávají neúnosnými.
Německé maloobchodní ceny elektřiny jsou jedny z nevyšších v Evropě. Za chvíli už budou podle zástupce německých producentů a distributorů elektřiny BDEW neúnosné pro koncového zákazníka. Důvod je podle BDEW jasný - bezuzdné vlání subvence do alternativních zdrojů energie, které nabízí takzvaným zeleným producentům velmi výhodné podminky. Ty ale doplácí jak odběratel, tak i konkurenční producenti.
"Musíme najít spolu se všemi zainteresovanými způsob, jak zmírnit celkové náklady," nechala se v předvečer valné hromady slyšet výkonná ředitelka BDEW Hildegard Müllerová. "Německo jako průmyslová země musí mít efektivní ekonomiku, pokud má dosáhout svých ekologických cílů," dodala.

Co přesně jí a jejím kolegům vadí? Největší evropská ekonomika poskytuje obrovské subvence dodavatelům energie z obnovitelných zdrojů v podobě garantovaných cen vysoko nad tržní úrovní až po dobu 20 let. Ukazuje se ale, že to vede k nákladné defomaci energetického trhu, která poškozuje vysokými cenami spotřebitele a nízkými velkoobchodními cenami odrazuje od investic do energetiky.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-60041950-producenti-elektriny-varuji-merkelovou-omezte-neunosne-naklady-zelene-energie




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)