Rusnokova vláda chystá zásah proti drahé elektřině

25.07.2013 08:04

Praha - Ještě do konce tohoto týdne chce vláda schválit novelu zákona o obnovitelných zdrojích, která sníží pro spotřebitele cenu elektřiny. Jde v této chvíli zřejmě o jedinou novou právní normu vzešlou z Rusnokova kabinetu, která má šanci projít ve sněmovně.
Pro návrh novely, který dnes projedná porada ekonomických ministrů, se vžilo označení „stop a strop". Norma má jednak pro příští roky zmrazit (v úřednické hantýrce „zastropovat") poplatek, jenž spotřebitelé platí na podporu obnovitelných zdrojů. A dále má zcela zastavit, tedy „stopnout" podporu pro zelené elektrárny, dokončované od příštího roku.

Výjimku ze „stopky" mají mít jen zdroje, na něž provozovatelé v okamžiku platnosti novely už budou mít stavební povolení či autorizaci a navíc je stihnou uvést do provozu do konce roku 2015. „Jde o přechodné období, abychom nezmařili již připravené investice a nevyvolali tak riziko žalob a arbitráží," vysvětluje náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=786050




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)