Stát špatně nastavil ceny solární elektřiny, škody jsou v miliardách

04.02.2013 16:24

Audit v Energetickém regulačním úřadu zjistil, že bývalí pracovníci úřadu nezákonně nastavovali špatné výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. Škody můžou činit desítky miliard korun. Vyplývá to z vnitřního auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ), jehož výsledky představila předsedkyně úřadu Alena Vitásková. ERÚ podle ní dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo. "Z auditu vyplynulo, že byly ceny stanoveny nad rámec zákona," řekla Vitásková. Podle ní se netransparentní stanovování výkupních cen dělo v letech 2005 až 2011. Nechtěla spekulovat, zda jde o jednotlivce nebo o skupinu lidí. Podnět k vyšetřování se týkal neznámého pachatele.
Vitásková rovněž uvedla, že ji výsledky auditu překvapily. "Nicméně, když jsme ten audit zadávali a pracovníci, kteří byli zodpovědní za tuto oblast, začali tuto práci velmi sabotovat a neposkytovali součinnost auditorské společnosti, tak jsem začala mít podezření, že nemusí být vše v naprostém pořádku," řekla. Zaměstnanci ERÚ, kteří odmítali při auditu spolupracovat, podle ní museli úřad opustit. Podle informací MF DNES měla výkupní ceny z minulosti prověřit auditorská společnost BDO. Ta bez dalších podrobností potvrdila, že zakázku zpracovávala. "Já osobně jsem to nedělal, ale stejně vám k tomu nic říct nemůžeme. Jsme vázáni mlčenlivostí," řekl iDNES.cz Vlastimil Hokr z vedení společnosti BDO.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/audit-odhalil-chyby-eru-ve-vypoctu-cen-elektriny-ze-slunce-paz-/ekonomika.aspx?c=A130204_133225_ekonomika_spi




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)