Tisícovka domácností srazila v aukci ceny energií o čtvrtinu. Zda se jim to vyplatí, je nejisté

04.06.2013 10:10

Domácnosti z Otrokovic, Nového Jičína, Krnova, Šenova, Frýdlantu a dalších díky elektronické aukci snížily ceny zemního plynu o 25 procent a u elektřiny o 23 procent. Experti varují, že menší dodavatelé se kvůli nízkým cenám mohou dostat do potíží.
Po Říčanech a Praze 6 se další obce a městské části rozhodly připojit se k elektronické aukci energií pro své domácnosti. Celkem 24 z nich dalo dohromady více než tisícovku domácností a objem poptávky za 36,109 milionů korun.
Aukce se na protistraně zúčastnilo osm firem. Po hodině a třech minutách vysoutěžili lidé na další dva roky cenu o 8,8 milionů korun nižší než pokud by zůstali u stávajících smluv. Zavazují se ale na celé toto období. Odborníci upozorňují, že se to nemusí vyplatit.

 

 

Domácnosti z Otrokovic, Nového Jičína, Krnova, Šenova, Frýdlantu a dalších díky aukci snížily ceny zemního plynu o 25 procent a u elektřiny o 23 procent. Výsledky jsou obdobné, jako u předchozích dvou aukcí. Těch se účastnilo devět dodavatelů energií, dnešní aukce pak osm.
„Přes 1200 domácností si už aukci vyzkoušelo. Většina z nich ušetří více než 15 % z původních nákladů,“ říká ředitel společnosti eCENTRE, která aukci realizovala, Vítězslav Grygar. Další desítky domácností se na aukci chystají na konci června.
Ačkoli zní výsledky lákavě, odborníci upozorňují, že může jít jen o „optický klam“. Vysoutěžená cena může být výhodná v krátkém horizontu, dlouhodobě ale už méně.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59974860-tisicovka-domacnosti-srazila-v-aukci-ceny-energii-o-ctvrtinu-zda-se-jim-to-vyplati-je-nejiste

 




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)