U Kadaně vyroste transformátor proti proudu z Německa

16.11.2012 10:43

Státní provozovatel přenosové sítě ČEPS chce postavit obří transformátor v Hradci u Kadaně. Měl by české rozvody ochránil před neplánovanými toky elektřiny z Německa. Podle Lidových novin se cena zařízení odhaduje na zhruba dvě miliardy korun a mohla by na něj přispět Evropská unie. Přes Českou republiku hlavně na podzim a v zimě proudí velké objemy elektřiny ze severoněmeckých větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře, po níž je poptávka v jižním Německu a v Rakousku. Transformátor by měl zajistit, aby se do české rozvodné sítě dostalo jen takové množství elektrické energie, kolik je bez potíží schopna zvládnout, tedy zhruba 1 700 megawattů. Zbytek by zůstal v Německu.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/transformator-proti-proudu-z-nemecka-d84-/ekonomika.aspx?c=A121116_072658_ekonomika_jpl




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)