V Praze vybuchla elektrická rozvodna, polovina města byla bez proudu (blackout Praha)

19.06.2013 08:43

Mezi Kunraticemi a Šeberovem v Praze vybuchla v úterý v půl jedenácté v noci rozvodna elektrického proudu a vypukl v ní požár. Téměř polovina Prahy byla bez proudu. Podle informací iDNES.cz se nejprve ozvalo několik silných výbuchů. Z místa rozvodny vycházel hustý dým a plameny dosahovaly několikametrové výšky. Energetikům se podařilo obnovit dodávky proudu krátce po půlnoci, nikdo nebyl zraněn.
Podle mluvčího Pražské energetiky (PRE) Petra Holubce je transformátor kompletně zničený a bude muset být vyměněn. Škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun.
"Všechny domácnosti měly dodávky obnovené do 90 minut od výbuchu. V tomto směru se nám vyplácí investice 1,5 miliardy korun ročně do zdvojení a ztrojení sítě," vysvětlil pro ČTK Holubec.
V Praze 4 a v Praze 10 v souvislosti havárií netekla ani voda.

"Potrvá několik týdnů, než se to podaří obnovit. Do té doby budou postižené oblasti přepojeny na jiné rozvodny. Je to o to složitější, že kvůli velkým vedrům jsou momentálně v Praze ve špičce velmi vysoké odběry elektřiny, je to téměř srovnatelné se zimou. Ale jsme schopni se s tím vypořádat," doplnil Holubec.
Příčina výbuchu se vyšetřuje. "Mohlo jít například o technickou závadu způsobenou vysokými odběry nebo vedrem, ale to jsou zatím jen spekulace," poznamenal Holubec.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/na-seberove-vybuchly-trafostanice-cast-prahy-je-bez-elektriny-pbg-/domaci.aspx?c=A130618_225112_praha-zpravy_brd




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)