Vláda chystá pro ČEZ obdobnou garanci jako solárníkům

29.01.2013 18:22

Praha - Pokud se ČEZ pustí do stavby nových bloků v Temelíně, bude to jen s garancí státu. Vláda se zaváže, že pokud po dostavbě klesne cena elektřiny na trzích tak nízko, že by ČEZ na mnohasetmiliardovou investici doplácel, bude stát část ztráty kompenzovat, píše v úterním vydání deník Insider.
Jde o podobný mechanismus, z jakého dosud těžili investoři do solárních či větrných elektráren, připomíná Insider. Díky garanci bude mít ČEZ zaručenou minimální cenu produkce z nových bloků. "Vláda zadala úkol, abychom připravili garanční mechanismus," citoval deník náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce.
"Systém podpory obnovitelných zdrojů způsobil pokřivení trhů tak, že aktuálně nelze nikde v Evropě realizovat stavbu klasických elektráren, a tak jsou tyto investice podporovány, jen formy se liší. Proto například vláda v Británii připravila stabilní výkupní tarif pro jaderné elektrárny," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=769926




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)