Za elektřinu zaplatíme od ledna až o tisíce méně

28.07.2013 22:01

Ceny elektřiny pro domácnosti od ledna příštího roku s nejvyšší pravděpodobností konečně klesnou. Rodiny s vyšší spotřebou se mohou těšit na úsporu až v řádu tisíců korun ročně.
Pro zlevnění hovoří dva hlavní důvody: pokles cen silové elektřiny na burze a plán vlády zastropovat příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje. Oba tyto faktory by společně mohly vést ke snížení účtů za proud až o sedm procent.
„Když se podíváme na webové stránky společnosti ČEZ, kde firma zveřejňuje, za kolik nakupuje elektřinu pro koncové spotřebitele, je to asi 40 eur za megawatthodinu. Dnes se silová elektřina prodává i za méně než 37 eur. Pro příští rok by tak průměrná cena mohla být asi 39 eur, tedy přibližně 1000 korun. To je i při započítání daní asi o 12 procent níže proti loňským cenám, kdy se elektřina nakupovala za asi 1220 korun,“ řekl Právu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Pokud novela zákona o podporovaných zdrojích energií, kterou ve čtvrtek schválila Rusnokova vláda, urychleně projde parlamentem a podepíše ji prezident Miloš Zeman, vstoupí v platnost limit pro příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje, a to ve výši 495 Kč za megawatthodinu bez DPH. To je o sto korun méně, než podpora činí letos. Aby se zákon promítl do cen pro příští rok, měl by být schválen do října.
„Když se k poklesu cen silové elektřiny přidá zastropování podpory obnovitelných zdrojů, z našich propočtů vychází možné zlevnění elektřiny od ledna až o sedm procent,“ prohlásil Hatlapatka. Celkové zlevnění není ještě větší především proto, že silová elektřina, která by na něm měla největší podíl, se na koncové ceně pro zákazníky podílí přibližně 50 procenty.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/308875-za-elektrinu-zaplatime-od-ledna-az-o-tisice-mene.html




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)