Za proud od ČEZ zaplatí domácnosti příští rok až o 2 140 Kč víc

02.12.2012 12:52

Domácnosti, které odebírají elektřinu od společnosti ČEZ, za ni v příštím roce zaplatí o 290 až 2140 korun víc než letos. Zdražení proudu způsobí zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, které ČEZ částečně kompenzuje nižší cenou silové elektřiny. Nárůst ceny také počítá se schválením vládního návrhu na zvýšení horní sazby DPH ze 17,5 na 21 procent. "Cena elektřiny se skládá z několika složek, a silová elektřina tvoří přibližně jen 40 procent platby. Dlouhodobě roste význam podílu regulované části, především každoročně se zvyšujícího příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Ten letos dosáhne u některých spotřeb i jedné čtvrtiny celkového účtu," uvedla Zuzana Řezníčková, výkonná ředitelka ČEZ Prodej pro zákazníky z řad domácností.

V sazbě pro domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a vaření, se cena za kilowatthodinu zvýší z letošních 4,83 koruny na 4,91 koruny. Za celý příští rok tak tyto domácnosti podle ČEZ průměrně zaplatí za elektřinu 12 701 korun, tedy o 2,2 procenta víc než letos. Domácnostem, které elektřinou navíc i ohřívají vodu a topí, se celkové roční náklady zvýší o 4,8 procenta na 46 625 korun. Cenu elektřiny tvoří regulovaná složka, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), a cena silové elektřiny. Regulovaná složka ceny, která tvoří asi 55 procent výsledné ceny, se příští rok zvýší o 9,4 procenta, především kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/cez-zdrazil-elektrinu-na-pristi-rok-dbo-/ekonomika.aspx?c=A121201_214524_ekonomika_brd




Agentura PPC MAX - SEO optimalizace a PPC reklama / Bydlení zdarma. / Služby Na klíč - katalog firem / Internetová reklama a PR články / Levný virtuální operátor - tarify (volání, SMS, internet)